«

»

 BYLINKY, KTERÉ LÉČÍ A ZÁROVEŇ CHUTNAJÍ

Máte založenou bylinkovou zahrádku? Pokud ne, tak to rychle napravte. Mnohé z bylinek, které se běžně v kuchyni požívají, mají totiž i příznivý vliv na vaše zdraví.
 
Pro zajímavost jsme připravily drobný přehled a popis rostlin, které chutnají a léčí zároveň a zároveň můžete zakoupit i u nás v zahradnictví:
 
 
Bazalka – jednoletá bylina pěstovaná jak na záhonech, tak v květináči za oknem nebo na balkonech. Bazalka působí jako antidepresivum, usnadňuje odkašlávání, pomáhá od bolesti hlavy a únavy. Čerstvé listy lze použít do různých salátů nebo na výrobu pesta. Listy lze uchovávat mražením a sušením.
 
 
Levandule – aromatický polokeř, který krásně kvete a provoní zahradu od června až do září. Levanduli jsou připisovány sedativní účinky, pomáhá léčit dýchací potíže, angínu a chřipku. Jejímu užívání by se měli vyvarovat těhotné ženy. V kuchyni lze květy přidat do těst, která krásně provoní, ovocných salátů nebo do sklenky šampaňského.
 
 
Lippia (aztécké sladidlo neboli Stévie) – kobercovitě až převisle rostoucí bylina používána při léčbě kašle a astmatu. Má protizánětlivé a vysoké antioxidační účinky. Pokud rostlinu pěstujete venku, je nutné ji na zimu přenést domů – u nás nepřezimuje.
Nať a květy této rostliny obsahují sloučeninu, které je 1000x sladší než sacharóza a 3x sladší než stevizoid stévie. Je tedy používaná jako sladidlo vhodné pro diabetiky.
 
 
Máta – asi každý z nás zná nápoj Mochito, ve kterém je máta důležitou ingrediencí. Z máty můžete taký vyrobit mátový sirup nebo zmrzlinu. Pokud trpíte nadýmáním, bolestmi hlavy a hladkého svalstva máta vám určitě od problémů pomůže.
 
 
Rozmarýn – rozmarýn se stává jednou z nejpoužívanějších bylinek v kuchyni. Hodí se při přípravě masitým pokrmům, k sýrům, do těstovin, k bramborám a při přípravě italských specialit.
Rozmarýn posiluje paměť, soustředění a činnost jater, upravuje nadýmání.
 
Meduňka – Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky 70–150 cm, příjemně voní po citrónu. Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.
 
Tymián (mateřídouška) – Jedná se o nízký polokeř vysoký 20–30 cm. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou… Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře.
 
Bobkový list – Je hojně používán do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny. Působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků.
 
a mnoho dalších naleznete v zahradnictví, těšíme se na vaši návštěvu.
bylinky